Barion Pixel

Egyensúly? Farizomerősítés? Pilates!

Farizmot erősíteni sokféleképpen és sokféle indokkal lehet. Lehet azért erősíteni, mert ez egy szép nagy izom és jól formálható, ha pedig formás és erős, több kalória kell a test fenntartásához, ezért könnyebb egy tartható étrendet kialakítani. Lehet azért edzeni, mert ha erős és egészséges a farizom, akkor a derékról leveszi a terhelést és csökken a derékfájás kialakulásának esélye. Attól függően, hogy milyen indokkal edzünk, kicsit másképpen kell erősíteni az izmokat. Ehhez pedig jön még pár variáció. Lehet állva, intenzív guggolás- és kitörésvariációkkal dolgoztatni, lehet súllyal vagy saját testsúllyal, gumiszalagokkal vagy egyéb nehezítő tényezőkkel felturbózva. Lehet a földön fekve lábat emelgetve vagy térdelőmaszban, de lehet szék karfáján támaszkodva állva is tornázni. Na és akkor ott van az, amikor az egyensúlyozást is belevesszük a nehezítő tényezők közé – ezt lehet valamilyen instabil eszköz bevetésével (TRX, bosu, labda, egyensúlyozó korong, stb.) de lehet eszköz nélkül, csak simán féllábon állva egyensúlyozgatva is.

Van például ez a féllábazós lábemelgetős gyakorlat, aminél arra kell figyelni, nehogy hasra essünk. Nade ha ilyen koncentrálós, akkor miért is csináljunk?

✔️ például pont a koncentrálás miatt – hiszen ha arra figyelsz minden erőddel, hogy ne ess el, nem tudsz annyira a napi dolgokon kattogni, úgyhogy segít kikapcsolni

✔️ az egyensúlyozó gyakorlatok erősítik a mély has- és hátizmokat, amik szükségesek az egészséges gerinchez

✔️ erősítjük vele a farizmokat, amik szintén fontosak az egészséges gerinchez (az erős farizom elengedhetetlen a helyes medenceálláshoz és a derék túlterhelésének megelőzéséhez)

✔️ szuperül könnyíthető/nehezíthető igény szerint: ha túl bizonytalannak érzed magad az egyensúlyozáshoz, támaszkodhatsz szék karfáján vagy a falnál, ha viszont nagyobb kihívásra vágysz, dőlj előre és/vagy hajlítsd be a támasztó lábad vagy egészítsd ki a feladatot karmunkával

A farizom erősítése neked is hasznos lehet, próbáld ki bátran!

Szólj hozzá!

Örülök, hogy újra itt vagy!