Barion Pixel

Ezért szeretem a Pilates oktatóképzésünket

A 2023-as év nem épp a nagy sikersztorikról szólt, sem a munkában, sem a magánéletben (álltatok már neki úgy lakásfelújításnak, hogy minden elromlott, ami csak elromolhat, és mégis, amikor a végére értetek, szó szerint leszakadt a plafon egy korábban fel nem fedezett beázás miatt és kezdhettétek elölről?) sem egészségügyileg (szerintem én az előtte lévő 39 évben nem voltam annyit beteg összesen, mint a tavalyi évben). És erre jött még az is, hogy nem tudtuk máshogy beosztani az őszi továbbképzés napjait, hogy a vizsga a karácsony előtti utolsó vasárnapra essen. Indulás előtt még bennem volt, hogy korán kell kelni, oda kell menni, vajon lesz-e fűtés, jajj, otthon hagytam a vizemet, vajon mikor végzünk, odaérek-e utána mindenhova, ahova kell és egyéb nem épp zen gondolataim voltak.

És aztán elkezdődött a vizsga és ott ültünk és néztük, ahogy a vizsgázóink bemutatják a gyakorlatokat és gyönyörű instrukciókat adnak és nem is kell igazán hozzászólni semmit, csak bólogatunk, hogy igen, így kell ezt. Amilyen szerencsétlen volt a 2023-as év minden másban, olyan szerencsénk volt az idei tanítványainkkal – a tavaszi és az őszi képzésen is maximalista, gyönyörűen tornázó és gyönyörűen tanító lányokat kaptunk a sorstól. Megszokásból puffogva indultam el és utána meg itthon voltam marha idegesítő, ahogy lelkendeztem, hogy „képzeld, és ezt is tudták” meg hogy „és képzeld, akkor beletett egy olyan mozdulatot, ami nagyon jó és nekem eszembe sem jutott volna ezt így egymás után tenni, de milyen jó lesz, bele is teszem a saját tornámba is” és hasonló dolgok.

Szóval azt hiszem, ebben az évben az oktatóképzésért lehetek a leginkább hálás. Éppen ezért arra gondoltam, megpróbálom szavakba ölteni, hogy miért is szeretem a Pilates Másképp Oktatóképzésünket!

Persze az is közrejátszik, hogy nem egyedül csinálom, hanem közösen alkottunk valamit Timivel (és így a vállalkozói magányosságot is kihúzhattuk), úgyhogy mindketten beleadtuk azt az alaptudást, amit mindketten tudunk a tanulmányainkból, de hozzáadtuk azt, amit a különböző személyiségünkből fakadóan tudtunk. Ami belőlem hiányzik, az Timiben megvan és remélem, ez fordítva is igaz. Így két ember lexikális tudásából, munka- és élettapasztalatából állt össze a képzésünk.

Évek óta oktattunk már mindketten, amikor „összeálltunk” – én mindig csak „kicsit gerinctréninges pilatesnek” neveztem az óráimat, Timi nevet is adott annak a módszernek, amibe bele lehet tenni minden egyéb mozgásformából, mindenféle tanulmányunkból hasznosnak ítélt megközelítést vagy mozdulatot. Így lett az ő mozgásformája a Pilates Másképp, amiből kifejlődött a Pilates Másképp Oktatóképzés, hogy másoknak is átadhassuk azt, amit 10+ évnyi Pilates és gerinctréning oktatás meg szülés utáni rehabilitáció és kismamatornák során tanultunk, tapasztaltunk.

Kisebb hangsúlyt fektetünk azokra a részekre, amik az ülő életmód mellett nem annyira hasznosak és inkább arra fókuszáltunk, hogy a Pilatest a klasszikus koncepciótól átvezessük egy sokkal modernebbe, ami a mai ember igényeinek sokkal jobban megfelel és ami figyelembe veszi a legfrissebb kutatásokat – mert szerencsére nem félünk tanulni és nem félünk elismerni, hogyha egy korábbi tanulmányokban elsajátított infó elavulttá válik és egyik napról a másikra az újabb, jobb megközelítést próbáljuk meg átadni.

Sem Timi, sem én nem szeretem a szigorú skatulyákba szorítást, ezért nem is szeretnénk, ha az alapelveket mindenki bemagolná és aztán a szabályokat vakon követné, hanem azt tűztük ki célul, hogy megtanítjuk, hogyan érdemes gondolkodni és eltérni a bevett szabályoktól. Hiszünk abban, hogy A és B pont között több helyes út is van, illetve abban, hogy minden ember más és másmilyen bánásmódra, edzésre, mozdulatokra és megközelítésre lehet szüksége. És ezt ötvözve szeretnénk átadni egy kicsit azt, hogy ne csak a szabályokat, hanem a szabályok alóli kivételeket és azok magyarázatát és elfogadhatóságát is megértse mindenki, avagy miért nem mondom azt, hogy valamilyen gyakorlatot SOHA nem csinálhat valaki, hanem inkább azt, hogy nem ideális gyakorlat ebben és ebben az esetben, de ha x és y dologgal kompenzálja, akkor belefér, főleg ha pont az kell neki ahhoz, hogy fejben jól érezze magát.

Igyekszünk azt megtanítani, hogy az anatómiából mit kell úgy tudni, mint a szorozótáblát, mert az lesz az, ami segít abban, hogyha belép egy vendég az órára és azt mondja, hogy ittfáj-ottfáj, akkor azonnal tudja az oktató, hogy nála mire kell extrán figyelni.

Idén még ennél többet is próbáltunk alkalmazkodni az igényekhez, úgyhogy kiegészítettük a képzésünket az online óratartás különleges hogyanjaival is. Nem azt tanítottuk, hogy sok pénzből hogyan lehet csodálatos minőséget alkotni, hanem azt, hogy kezdő vállalkozóként, kis büdzséből hogyan lehet olyat alkotni, ami élvezetes az otthon tornázóknak is és hogy nem csak a technikai dolgokat kell teljesíteni egy online óra esetén, hanem hogy miben más az óravezetés ilyen esetben.

2024-től pedig még emeljük a tétet és a korábban külön Pilates továbbképzésként oktatott részeket is belevesszük a tanfolyamba blended learning formájában. Eddigi képzéseinken sokszor volt, hogy kérdeztek a tanítványok, hogy de ezt majd hogy lehet labdával vagy súlyzóval variálni és kétféle válaszunk volt, hogy „fú, hát többféleképpen is, de nem fér most bele az időbe mindet átvenni” vagy hogy „sajnos ez nem az alapképzés része, nem tudunk most még ezen is végigmenni”. Ez bennem mindig olyan rossz érzést hagyott, úgyhogy megálmodtuk, hogy felturbózzuk az alapképzést és nem csak a sima, eszköz nélküli verziókat vesszük végig, hanem azt is, hogy hogyan kell kislabdával, nagylabdával, kézisúlyzóval és gumiszalaggal variálni a gyakorlatokat. Úgyhogy most tulajdonképpen három képzést kapnak egyszerre a résztvevők.

Ennek fényében szerintem joggal élvezem ennyire az oktatóképzős napokat – tanárként öröm látni a fejlődést másokon, Pilates oktatóként pedig élvezetes látni, ahogy egyszerre tudnak sok-sok tudást hasznosítani a diákjaink. Lehet nem szeretni ezt a képzést? <3

Szerintem te is szeretnéd a képzést, ha:

  • arra vágysz, hogy jobban elmélyülj a Pilates gyakorlataiban, a módszer alapjaiban
  • nem csak utánozni szeretnéd a mozdulatokat, hanem érteni is, hogy mi miért történik
  • naprakész tudásra szeretnél szert tenni hatmillió órányi guglizás és könyvolvasás nélkül (mert mi már ezen túl vagyunk, hogy neked ne kelljen)
  • szeretnél egy biztonságos, de hatékony mozgásprogramot oktatni
  • nem szereted a tömegképzéseket, hanem jobban dolgozol kiscsoportan, ugyanis mi 3-7 fős kiscsoportokat indítunk mindig

De azt hiszem, én azért szeretem a legjobban az oktatóképzést, mert itt igazán önmagam lehetek. Beletehetem azt a tudást, amit 20 évvel ezelőtt a tanárképzésen kezdtem el tanulni, amit 2010-től folyamatosan tanulok az edzői továbbképzéseken és benne lehet a személyiségem – merthogy Timivel mindketten önmagunkat adjuk és így, hogy együtt visszük a képzést, a diákok is láthatják, hogy milyen más a Pilates akkor is, ha ugyanazok az elméleti alapok csak azért, mert más a személyiségünk és más ingerek éltek minket az életben. Szerintem ez is egy bónusz információhalmaz a diákjainknak.

És remélem, nekik is szabadságérzetet ad, hogy látják rajtunk, hogy merjük beletenni a személyiségünket az óráinkba!

Ha szeretnél objektív információkat is a képzésünkről, nem csak az én szómenésemet olvasni, akkor a Pilates Másképp Oktatóképzés oldalán megtalálsz minden hasznos infót tanmenetről, időpontokról, helyszínről, árakról – meg cuki képeket is láthatsz rólunk.

Szólj hozzá!