Barion Pixel

Használd a Pilatest az ülőmunka ellensúlyozására!

Ha most azonnal mondanod kellene egy számot, hogy hány órát töltesz egy nap üléssel megszakítás nélkül, mekkora lenne az a szám? Egy óra, kettő? Vagy annál is több? És ha a kis megszakítás nem több annál, hogy elsétálsz a másik asztalig és vissza? Eléred úgy a tízet is?

Csak mondom, manapság már a 8-10 óra is az átlag alján van, ennél jóval többet szoktunk egyhelyben ülni. Asztalnál, autóban, tömegközlekedésen (persze csak a mázlisták), otthon, mindenhol. És hiába tudjuk mindannyian, hogy ez nem annyira egészséges, hiszen nem erre lett kitalálva sok-sok évvel ezelőtt az emberi test, nem sok minden tudunk tenni. Nem mondhatjuk a főnöknek, hogy a reggeli meetingek helyett inkább elmegyünk gombát szedni a közeli erdőbe, hogy sétáljunk az egyenetlen talajon, friss levegőt szívjunk, tegyünk az egészséges keringésünkért, pihentessük a szemünket a monitorbámulástól. Szerintem a többség arra sem vevő, ha azt mondjuk, két órával később megyünk be dolgozni, mert autó/tömegközlekedés helyett inkább besétálunk szépen lassan, komótosan, megszemlélve, hogy rügyeznek-e már a fák és hány bimbót hozott a parkba idejekorán kiültetett nárcisz.

Szóval ez valahogy nem járható út, de mégis tenni kell valamit, mert azt már érezni lehet, hogy:

  • a sok üléstől egyre merevebbek vagyunk (nem csak az ovisokat látva nosztalgiázunk, hogy de jó is volt, amikor én is meg tudtam ezt csinálni, hanem néhány évvel ezelőtti önmagunkhoz képest is érezhető a különbség)
  • amikor egy kis stressz ér minket, hamarabb feszülnek be az izmok, mert már amúgy is teljesen görcsben vannak, csak már annyira megszoktuk, hogy szinte fel sem tűnik
  • egyre gyakrabban fáj itt-ott, egyre többször fordul elő, hogy „gyanús ez a szék, lehet, ki kéne cserélni, mert ez már olyan kényelmetlen” (többnyire nem a szék ment tönkre – a szerk.)
  • és hát amikor egy-egy fotón vagy videón meglátjuk magunkat, akkor tűnik fel, hogy a testtartásunk sem olyan szép, mint régen

Sajnos a testünk olyan a rossz szokásokkal, hanyag tartással, mint az épp beszélni tanuló kisgyerek: a csúnya szavakat a szomszéd szobából is meghallja és utána napokig azt dumálja a pénztáros néninek is, bezzeg a köszönés már nem megy ilyen könnyen, rögtön profin szégyenlősködik. A helyes testtartás sem megy olyan könnyen, többször kell emlékeztetni magunkat rá!

Nade kétségbeesésre semmi ok, a Pilates erre is jó! Még ha ez egy szörnyen teleshopos felkiáltásnak is tűnik, ez a valóság. De őszinte leszek, nem csak a Pilates jó erre – minden sport jó erre, ahol a helyes testtartásra odafigyelünk. A Pilates és gerinctréning annyiban előnyös, hogy csomót dolgozunk azokkal az izmokkal, amik kellenek a helyes testtartáshoz.

Pontosan hogyan is segít a Pilates az ülőmunka ellensúlyozásában?

  • minden óra azzal kezdődik, hogy beállítjuk a helyes testtartást
  • sokat nyújtózkodunk, állva is és egyéb testhelyzetekben is, mert ez kedvez a porckorongoknak (és mert jólesik)
  • mozgunk mindenféle irányban, amire a gerinc eredetileg ki lett találva (amitől a porckorongok mindig nagyon boldogok)
  • nyújtjuk azokat az izmokat, amik hajlamosak berövidülni és ezzel a hanyag tartást előidézni/berögzíteni
  • erősítjük a satnyulásra hajlamos izmokat, hogy támogassák a gerincünket (vagy hát ki miért edzi őket, az már igazából mindegy, mert például a farizmot valaki azért erősíti, hogy igazán formás feneke legyen, mellékhatásként pedig kiélvezi, hogy a gerincéről is leveszi a terhet, más pedig a gerince miatt foglalkozik a farizmokkal, de nem panaszkodik, amikor észreveszi, hogy véletlenül formásabb lett a hátsó fele)
  • ugyan nem kardiózunk az órákon, a keringésre mégis pozitív hatással van egy-egy ilyen torna is, mivel már némi bokakörzés és vállkörzés is hatalmas megkönnyebbülést hozhat a testünknek

Tehát azt mondom, a Pilates alapú erősítő edzések és a klasszikus Pilates órák is nagyon hasznosak. Meg a gerinctréning. Meg egy csomó más is persze. És az a jó hír, hogy nem kell rögtön csak 60 perces tornákban gondolkodni. Persze egy ideális világban nem rohannánk és nem ingáznánk ennyit no meg napi több óra könnyed mozgás is beleférne, de ritkán alakul úgy az élet, hogy ennyi idő jut edzésre úgy is, hogy az nem megy az alvás rovására. Brittudósok A kutatások kimutatták, hogy sokkal kedvezőbb hatása van a testre annak, ha többször keveset tornázunk, mintha egyszer sokat. Mint a kajálásnál. Az anakondának jól megy a havi egyszeri étkezés, de nekünk igencsak megfeküdné a gyomrunkat. Ha pedig hetente egyszer edzünk 1-2-3 órát, garantált az izomláz (a rosszabbik, napokig robotmozgásosan izomhúzódásos fajtából), míg ha naponta 15-30 percet be tudunk iktatni egy-egy ellopott pillanatban, máris nyert ügyünk van.

Ér ám úgy is tornázni, hogy mondjuk ha home office-ban dolgozol, akkor ebéd előtt gyorsan tornázol egy 10-15 perceset – becsszó, a munka is jobban fog menni utána – és majd este is még egy ugyanennyit. Vagy aki ügyesebb nálam a reggeli ébredésekkel, reggel tornázhat egy picit és este megint egy kicsit. Az a lényeg, hogy minél többször megszakítsuk az egész napos ücsörgést. Ha kell, rákényszerítve magunkat a mozgásra (nálam a nem tanítós, hanem gépnél dolgozós napokon óránként pittyeg a telefon, hogy ideje felkelni és olyankor ha más nem fér bele, akkor 100 lépést megyek a lakásban, jöhet tíz-húsz guggolás és még 100 lépés a lakásban).

Ha szeretnéd, hogy legyen hova nyúlni, hol keresgélni, ha rövidebb tornákra vágysz, nézz körbe a PilaTest klubban. Ma, 2023. március 27-én 15 db 10 percnél is rövidebb, 39 darab 10-15 perces, illetve 67 darab 15-20 perces torna van a videótárban. Meg még ezeken kívül pár hosszabb is, ha olyanra vágysz.

Szerintem könnyű videót találni minden pillanatra. És minden pillanat hozzásegíthet, hogy ellensúlyozd az ülőmunka negatív hatásait!

Szólj hozzá!

Örülök, hogy újra itt vagy!