Barion Pixel

Kiből lehet Pilates oktató?

A Pilates egy szuper mozgásforma, ami gyakran hoz nagy változást az emberek életébe, főleg mert az ülőmunka okozta ilyen-olyan „még nem betegség, de valami nem az igazi” állapotokat segít enyhíteni és visszabillenteni az embert a jó közérzetbe. Valószínűleg emiatt is van, hogy gyakran olyan lelkesek lesznek a pilatesezők, hogy úgy érzik, muszáj hírét vinni ennek a mozgásformának (nem tudom hibáztatni őket), sőt, megfordul a fejükben, hogy oktatóvá váljanak.

De vajon bárki lehet Pilates oktató? Persze, bárki, de nézzük meg, hogy mik azok a dolgok, amikhez muszáj legalább egy kicsit is vonzódnod ahhoz, hogy ne csak sima, hanem jó oktató lehess!

Szeress tanítani!

Nem kell tanárnak lenned ahhoz, hogy kiderítsd, élvezed-e a tanítást. Ha szeretsz és tudsz is lelkesen mesélni másoknak az új hobbidról, egy élvezetes eseményről, szeretnéd, ha mások is értesülnének bizonyos dolgokról, ha fontosnak tartod, hogy ne tarts meg magadnak egy-egy infót, akkor jó eséllyel a tanítást is élvezni fogod.

Amikor Pilates oktatóvá válsz, nem csak a fizikai gyakorlatok bemutatására korlátozódik majd a jelenléted, hanem direkt vagy indirekt módon át kell tudni adnod a testmozgás, a harmonikus, egészséges élet iránti lelkesedést is. Jó, ha tudod támogatni az embereket az egészégesebbé válás útján, ha tudok őket inspirálni.

TIPP: Sokszor hallom, hogy introvertáltként nehéz oktatónak lenni, mert nem jön át annyira a lelkesedés, nem toljuk tele az internetet szuper videókkal és nem csacsogunk állandóan a kamerába az összes létező közösségi média felületen. Ezzel valamilyen szinten egyet is értek. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy van, aki pont erre vágyik – egy másik introvertált vagy egész napos gyerekzsivalyból kikapcsolódni vágyó lehet, hogy pont ilyen kis csendes együtt tornázásra vágyik (nekem legalábbis mondták már, hogy szeretik, hogy nem folyok a csapból és hogy nem dumálok torna előtt mindenféléről, hanem rögtön a lényegre térek). Tehát valószínűleg akkor is meg tudod találni a célközönségedet, ha nem vagy tipikus edző.

Szeress tanulni!

Pilates oktatóként rengeteg olyan esettel fogsz találkozni, ami miatt könyveket és netet kell bújnod, hogy kiderítsd, most épp mi lesz a tökéletes megoldás. Az oktatóképzésen mi például a szokásos „ne árts!” alapelv mellett (azaz inkább biztosra megyünk, hogy minden hibát kikerüljünk, nem kockáztatunk, inkább több egyszerűsítési módot tanítunk egy-egy gyakorlatnál) arra is hangsúlyt fektetünk, hogy a legtipikusabb ülőmunkás tüneteket hogyan lehet megelőzni. De ezek is folyamatosan változnak. Anno 2011-ben, amikor kezdtem, még csak az asztalnál ücsörgés miatti tünetekre kellett figyelemmel lenni. Most viszont a mobilozás miatt már a nyaktartás másképp érintett, illetve a csuklónkat is teljesen máshogy terheljük. Sőt, tudtad, hogy a rossz mobiltartás miatt akár a teljes karod is elzsibbadhat? Na, ilyenekre is kell már kompenzáló/megelőző gyakorlatokat belecsempészni az órákba.

Folyamatosan változik az életünk, újabb és újabb kutatások is vannak, amik felülírják azt, amit mondjuk 4-6 évvel ezelőtt tanultunk – tehát rendkívül fontos, hogy legyen benned nyitottság a korábban tanultak felülírására és az újdonságok megtanulására.

Pilates oktatóként tanulnod kell majd az anatómiáról (leginkább az ízületek és izmok működéséről), az ergonómiáról és arról is, hogy különböző élethelyzetek hogyan befolyásolják a testtartásunkat és edzésre való képességeinket (pl.: várandósság, szülés utáni időszak, változókor, időskor, ülőmunkáról hirtelen álló munkavégzésre váltás, stb.).

Szeress mozogni!

Ugyan nem kell évekre visszamenő pilatesezési tapasztalat ahhoz, hogy egy oktatói képzést elkezdhess, de a személyes tapasztaltod, edzésed megélése nélkülözhetetlen a Pilates oktatóvá váláshoz. Eltérőek a bemeneti feltételek az oktatói képzésekre (nálunk például volt olyan résztvevő is, aki azért jött, hogy a saját edzéseit jobban tudja végezni, nem is akart másokat oktatni, de jöttek olyanok is, akik több évnyi saját edzés után döntöttek az oktatóképzés mellett – mindkét típus jól elfér egy képzésen), de a képzés alatti gyakorlás mindenhol kötelező. Merj és szeress is Pilatesezni!

Merj felelősséget vállalni!

Oktatóként edzeni nem ugyanaz, mint otthon, saját szórakoztatásodra. A saját edzéseddel is példát mutatsz, illetve az órákon a te mozdulataidat fogják lekövetni a vendégek, így rajtad áll, hogy ők mennyire biztonságosan edzenek. Ráadásul az oktatók szakmai felelőssége nem csupán a fizikai iránymutatásra terjed ki, hanem az emberek a bizalmukba fogadnak, elmondják neked, hogy milyen egészségügyi problémákkal küzdenek (vagy ha maguktól nem, akkor a te felelősséged, hogy kiderítsd, mi a helyzet, jöhetnek-e egyáltalán pilatesezni vagy kell-e valamit módosítaniuk az edzéseken), milyen korlátokkal állnak szemben. A te felelősséged, hogy biztonságos és hatékony legyen egy Pilates óra minden résztvevő számára.

Legyen emberekkel együtt dolgozással koompatibilis a személyiséged!

Oktatóként fontosak a kommunikációs készségek, az empátia, az alkalmazkodóképesség és persze az, hogy tudj másokat motiválni. Nem kell extrém lelkesítő vagy harsány személyiségnek lenned, hogy sikeres lehess, hiszen egy Pilates órán nem kell a hangos zenét túlkiabálni, nem 50+ fős csoportokat irányítasz, hanem inkább bensőséges, csendesebb közegben zajlanak az órák. Ez könnyítés is egy szinten, viszont nehezítés abban, hogy lehet, hogy az emberek emiatt jobban megnyílnak neked és ezt el kell tudnod fogadni, akkor is, ha néha TMI-nak érzed az infót (csendben jegyzem meg, hogy egy idő után semmit nem fogsz annak érezni).

Legyél tisztában a karrierlehetőségekkel, munkalehetőségekkel!

Végig kell gondolnod, hogy mit is szeretnél kezdeni az oktatói végzettségeddel! Nekem az a kedvencem ebben, hogy nem az van, hogy vagy x vagy y dolgot kell választanod és nincs semmi átmeneti lehetőség. Én a kezdetekben például a főállásom mellett tartottam heti pár Pilates és gerinctréning órát. Aztán a főállásomat csökkentettem le annyira, hogy több csoportos és egyéni órát tudtam vállalni, hétvégente pedig workshopokat tartottam. Majd jött egy olyan időszak, amikor edzőként dolgoztam főállásban. Most pedig megint vegyesen van a Pilates és a másik munkám. Nekem ez például szabadságérzetet ad, míg másokat frusztrál, hogy semmi sem fix. Legyél tisztában azzal, hogy neked melyik a komfortosabb. Szerintem már az is megéri, ha heti 2-3 órát tart a főállása mellett az ember, akkor abból lesz egy kis zsebpénz, amit aztán olyanra lehet fordítani, amire amúgy nem lenne keret. Én nagyon sokszor szoktam célgyűjtést indítani, hogy mondjuk a keddi óráimból félreteszek minden pénzt és abból megyek továbbképzésre. Vagy veszek belőle új monitort. Mindig mást. Engem tényleg feltölt ez a sok lehetőség.

Felelj meg az oktatóképzés előfeltételeinek!

Minden oktatóképzésen másnak kell megfelelni, van, ahol x év gyakorlatot kérnek, máshol bizonyos végzettséget, a harmadik helyen egyiket sem.

Mivel nagyon sokan „csak” igazán jól meg akarják tanulni a Pilates alapjait, szeretnék az otthoni edzéseiket helyesen végezni, ezért a legtöbb képzésen nincsen különösebb bemeneti feltétel. A mi képzésünkön is így van. Az már más kérdés, hogy jogilag mi az elvárás – mert ahhoz, hogy hivatalosan is oktathass, az állam felé is teljesíteni kell bizonyos dolgokat. A Pilates képzés tulajdonképpen egy továbbképzés, ami alap fitnesz vagy gyógytornász végzettségre épül, csak ezek birtokában kezdhetsz el csoportosan vagy egyéniben oktatni hivatalosan. Nálunk többen is jártak, akik a képzést elkezdték, közben megbizonyosodtak róla, hogy igen, tényleg ezt szeretnék csinálni (és újraterveztek, miután rájöttek, hogy mégsem csak a saját edzésüket akarják tökéletesíteni) és nagyjából a képzés közepe táján belevágtak a hivatalos (régen OKJ-s képzésnek nevezett) felkészülésbe is.

Összefoglalva, ezeket kell végiggondolnod szerintem, mielőtt Pilates oktatói pálya irányában nézelődsz:

  • ne utáld az embereket!
  • szeress tanulni
  • élvezd az új infókat, új ingereket
  • vágjon az eszed, tudd előhívni a tanultakat, ha épp olyan esettel találkozol, amivel korábban még nem
  • szeresd a Pilatest!
  • szeress mozogni és beszélni egyszerre
  • ne higgy abban, hogy egyetlen üdvözítő mozgásforma van a világon, hanem legyél nyitott az újdonságokra, a különböző mozgásformákból származó infók hasznosítására

Szerintem szuper dolog edzőként dolgozni, már csak azért is, mert sohasem unalmas. Én könnyen ráunok dolgokra (ezért is van többnyire kétféle munkám, mert így minden sokkal változatosabb), de minden órán akad új ember új élethelyzettel, egészségügyi problémákkal és emiatt mindig kell egy kicsit azon gondolkozni, hogy a megszokottat hogyan variáljam kicsit úgy, hogy neki is élvezetes legyen. Mindig jön egy-egy mozgásforma, amit kipróbálhatsz és belecsempészhetsz egy-egy gyakorlatot onnan az órádba. Sőt, saját stílust is kialakíthatsz – nekem például a gerinctréning órám kicsit pilateses, a Pilates órám pedig egy kicsit gerinctréninges. És teljesen jól elférnek ezek az órák íg egymás mellett.

Külön bónusz számomra, hogy olyan emberekkel találkozom, akikkel valószínűleg sehogy máshol nem futnék össze. Olyan foglalkozású emberekkel találkozhatok, akikkel sem suliban, sem munkában tuti nem sodorna egymás mellé az élet, így viszont mégis találkozhatok velük és színesítik a tudásomat, világomat a tőlük származó infók.

Tudom, elfogult vagyok, de szerintem Pilates oktatónak lenni jó. Az is jó, amikor offline találkozunk csoportos órán, amikor egyéni órát tartok néha online, néha offline, de az is szabadságérzetet ad, hogy az előre felvett videókat akkor vehetem fel, amikor csak akarom (néha kétszer is, amikor a macskák rám borítják a paravánt vagy a videó kellős közepén csenget be a futár és vehetem fel újra).

De tudjátok, mi a legjobb benne? Hogy nem fáradok el annyira a munkában a Pilates miatt. Nem tudnék napi 8 órában órát tartani, de napi 8 órában egyhelyben ülni derékfájás nélkül sem. Így megtehetem azt, hogy dolgozom egy kicsit, aztán pilatesezek és utána visszatérek a géphez. Az egyik feladatból a másik pihenés és fordítva is.

Te mit gondolsz, jó Pilates oktató lennél?

Szólj hozzá!