Barion Pixel

Ezért jók a rövid edzések

Mostanában, amikor kicsit kesze-kusza az életem és soha nincs időm teljes, 60 perces edzésekre otthon (nemhogy elmenni valahova és még az utazási időt is valahogy elővarázsolni a semmiből), gyakran eszembe jut, hogy milyen jó, hogy nem a 15 évvel ezelőtti testemben élek és nem az akkori hozzáállásom határozza meg, hogyan érzek az edzésemmel kapcsolatban. Régen csak azt számoltam el edzésnek, ami minimum egy óra volt, a többit csak úgy bónusznak. Aztán úgy 8-10 évvel ezelőtt részt vettem pár elgondolkodtató képzésen, az én életemben is sok változás volt és rájöttem, mennyire téves volt a hozzáállásom és milyen értékes is tud lenni egy-egy rövidebb edzés is.

Egyre több a sürgős és sürgős-fontos elintézni való, állandóan rohanunk és a kikapcsolódásra, feltöltődésre és edzésre egyre nehezebb időt találni. Ott a rohanás a munkahelyen, stressz az egész helyzet, hogy egyik megbeszélés után jön a másik, ingázol az otthonos és a munkahelyed között (vagy mázlid vagy és otthonról dolgozol, cserébe rohanhatsz a gyerekért az iskolába és viheted a különórára), ott vannak a kötelező tennivalók és szinte lehetetetlen eljutni a terembe, de még egy teljes órás edzést otthon is végigcsinálni.

Nem kell fekete-fehér elveket követve edzeni. Ha nincs hatvan perced neked sem, akkor nem kell kihagyni, hogy akkor már minek. A rövidebb edzések is szuperfontosak!

Ha azt mondjuk, rövid edzés, akkor nekem a maximum 30 perces edzések jutnak eszembe. Mi mindent lehet elérni 30 perc alatt? Több lehetőséged is van. Fókuszálhatsz egyik nap a kardióra, másik nap az erősítésre abban a 30 percben. Lehet egyik nap alsótest, másik nap felsőtest erősítés. Vagy beoszthatod úgy, hogy egyik nap Pilates-gerinctréning alapú erősítés, másik nap pedig zúzós, súlyzós edzés. Úgy variálod az edzéseket, ahogy jólesik!

Nézzük csak, szerintem miért is jók a rövid edzések:

1 Rövid idő alatt is sok kalóriát égethetsz el

Lehet, hogyha csak 20-30 percet edzel, akkor bele tudsz adni apait, anyait, míg mondjuk fáradtan, kevés alvással 60 percig nem menne a teljes erőbedobásos edzés és valami könnyedebbet választanál és lehet, hogy pont ugyanannyi kalóriát égetsz így el a rövid, de mindent beleadós edzéssel, mintha csak megpróbálnál túlélni egy 60 perceset.

Arról ne is beszéljünk, hogy lehet, hogyha fáradt vagy, akkor neki sem állsz egy hosszú edzésnek, míg egy rövidet bevállalsz, ami viszont egy kicsit felélénkít és erőt ad a nap további részéhez.

2 Teszel az egészségedért

Ha megkérdeznélek és muszáj lenne objektíven válaszolni, mit mondanál arra a kérdésre, hogy „mi a jobb, ha nem mozogsz semmit, vagy ha csak 15 perced tornázol/gyalogolsz/jógázol?”

Szerintem mindenkinek egyértelmű a válasz, a legkisebb mozgásra fordított időtartam is jobb a testednek, mintha tovább ülnél és görnyedt háttal dolgoznál a gép előtt!

3 A mentális egészséged is kap egy kis pluszt

Sok tanulmányt készítettek már arról, milyen jót is tesz a stressz szintünknek, ha mozgunk (akár kint a szabadban, akár bent, pozitív a hatás). Dopamin, szerotonin, mindenféle jófej hormon aktivizálódik és hosszú távon boldogabbnak érzed magad és a stresszel is könnyebben megbirkózol.

Az én kedvencem mondjuk az, amikor nem a mentális egészségem hosszútávú pozitív dolgaira fókuszálok, hanem arra, hogy mennyire megy jól a gondolkodás. Az agyunk mindig jobban működik, ha a vérkeringés rendben – ha sokat ülünk, nem az igazi a keringés. Nade ha mozgunk egy kicsit, akár 10-20 percet is két gondolkozósabb feladat között, máris jobban pörög az agyunk és jobb lehet a teljesítményünk (nálam például vannak feladatok, amiket mindig csak olyankor végzek, amikor tornáztam egy kicsit, lezuhanyoztam, felfrissültem és utána resetelem a napot és délután 4-kor is úgy érzem, előttem még a nap és meg tudom váltani a világot).

4 Segít az egészséges szokások kialakításában

Nekem mondjuk az agyamra megy a sok cikk arról, hogy a sikerhez vezető út rutinal és jó szokásokkal van kikövezve, de tagadhatatlan, hogy minden nehéz feladatot könnyebben elvégezhetünk, ha a napi rutin részévé teszünk és hozzászokunk. Az edzés is ilyen, csak hozzá kell szokni és utána már kifejezetten jól is esik, viszont nehéz azonnal egy teljes órát rászánni a napunkból. Kezdd napi 10-15 perc tornával a hozzászokást és utána meglátod, mi esik neked jól! Nálam az vált be, hogy heti két hosszabb edzésem van, a többi napokon pedig 30 perc körüli edzésekkel ébresztem fel magam napközben 🙂

5 Lehetőséget ad új dolgok kipróbálására

Lehet, hogy nincs kedved egy órára elköteleződni valami fura nevű edzéshez (mint ahogy nem sok ember vállal be egy 3 hónapos intenzív koreai nyelvtanfolyamot sem anélkül, hogy egyáltalán megnézzen egy kis tájékoztatót a képzésről), de egy 15-20 perces verziót lazán bevállalsz! Ha rövid időt kell szánni valamire, kisebb a kockázat, szívesebben kipróbáljuk! Ha rövidebb edzésekkel próbálkozol, lehet, olyan tornát is kipróbálsz, amit amúgy nem tennél – lehet, hogy nem ez lesz az igazi, de a próbálgatások idején is mozogsz, jót teszel a testednek és lehet, hogy pont a számodra ideális mozgásformába futsz bele egy véletlen folytán.

6 Kifogásgyilkos edzés

Ha az a kifogásod az egészségesebb életmódra váltásra, hogy „nincs nekem erre időm”, akkor ideális lehet az 5-7 perces miniedzésekkel próbálkozni. Ennyi idő alatt le sem izzad az ember, átöltözésre sem kell időt szánni, szóval ennyi tuti belefér. Ezeket az időtartamokat szépen lassan növelve eljuthatsz a 20-30 perces edzésekig is – egy húsz perces, rövid torna pedig sokkal hatékonyabban beilleszthető a mindennapokba anélkül, hogy extrém áldozatokat kellene hoznunk és valami nagyon kedvelt elfoglaltságról kelljen miatta lemondanunk.

TUDTAD? A PilaTest klubban vannak 5-7 perces, 10-15 perces és 15-20 perces videók is könnyen, egykattintással megkereshető verzióban, hogy ne teljen az idő a keresgéléssel?

+1 Variálhatod az edzéseket összevissza

Rengeteg torna van, amit kipróbálhatsz és ezeket tényleg úgy variálhatod, ahogy akarod. Az egyikből a bemelegítés tetszik? Használd azt a videót a bemelegítésre! Utána egy izzasztó tíz perc kardió, hogy beinduljon a keringésed? Mehet! Maradt még pár perced tornára, de elfáradtál és nem akarsz már ugribugrizni? Jöhet egy kis matracos Pilates 10 percben levezetésnek! A kombinálhatóság határtalan!

Tényleg nem kell minden nap órákon át edzened ahhoz, hogy fejlődj és egészséges életmódot élj. A rövid edzéseknek rengeteg pozitív hatása van a testedre, lelkedre és önbizalmadra is (ha ezt meg tudod csinálni, bámire képes vagy érzés jöhet az edzés közben). Ha elfoglalt vagy (vagy csak borzasztóan kimerült és úgy érzed, képtelen vagy egy teljes órás edzést végigcsinálni), tökéletes a napi 20 perc torna célkitűzésnek.

Mit gondolsz, belefér napi 20-30 perc edzés az életedbe?

És épp ma belefér 20 perc? Próbáld ki a PilaTest Klub videóiból összevágott farizom-hasizom fókuszos átmozgatást!

Szólj hozzá!