Barion Pixel

Hogyan válassz matracot otthoni tornához

Van ezer és ezer féle matrac, amit megrendelhetünk, megvehetünk boltban, aztán rakosgathatunk otthon, ha épp nem válik be valamiért. Ez nem mindig a matrac gyenge minősége miatt van, hanem sokszor amiatt is, ha nem a megfelelő matractípust választjuk az adott sporthoz.

A három leggyakoribb matrac otthoni tornához

polifoamot, ami nálunk évekig a legelterjedtebb otthoni tornához való matracféleség volt, kábé semmihez sem tudom ajánlani. Ha ti szeretitek, írjátok meg, hogy miért, lehet, csak én maradtam ki a jóból. Csúszik az izzadt tenyér alatt, nyúlik a támaszgyakorlatoknál, nem is elég puha, felpöndörödik, de amit én a legjobban utálok benne az az, hogy mennyire durván ragacsosra izzadok egy-egy ilyen polifoamon. Szóval ezt én teljesen elvetném otthoni használatra (is).

Van egy csomó szépséges jógamatrac, amit megvehetünk, ezek tök jók, mert nem csúsznak sem a padlón sem rajtuk a kezünk-lábunk, stabilan lehet rajtuk kábé bármit csinálni. Ami probléma lehet a jógamatracnál, hogy általában nagyon vékonyak, ezért ha olyan gyakorlatokat végzünk, aminél huzamosabb ideig térdelünk vagy oldalfekvésben lábat emelgetünk, akkor kellemetlenül nyomhatja a csípőcsontunkat vagy egyeseknek bekékülhet a térde (nem, nem én vagyok, ádehogy). Alkartámaszos planknél is előjöhet, hogy nem elég puha, nekem annak idején még bőrkeményedés is kiakalult a könyökömön, amikor sokat jártam vékony jógamatracos helyre edzeni.

Létezik kifejezetten Pilates matrac is, nem olcsó kategória, de szuper puha, nagyon vastag (általában 1-2 centi vastagságúak szoktak lenni), ideális a földönfekvős gyakorlatokhoz. Ennél aztán soha nem nyomja a talaj a csípőcsontot vagy a térdeket. Ugyanakkor ezek sajnos nem annyira kényelmesek plank és hegytartás közben, mivel általában könnyebben nyúlnak (a polifoamhoz hasonlóan).

Kétféle megoldás van erre a helyzetre, hogy összeollózuk a jóga- és Pilates matracok pozitív tulajdonságait:

  1. Drágább, igazán jó minőségű jógamatracot venni, ami vastagabb (általában kétrétegűek, egyik oldal egyféle színű, másik oldal pedig másmilyen), de ugyanúgy stabil érzetet ad és nem nyúlik
  2. Két matracot beszerezni, sőt, még ezt is tovább tudom bontani: 
  • egy jógamatrac és egy Pilates matrac, amit váltogatunk edzés közben (ideális esetben nagy hely van otthon és elfár egymás mellett a kettő, hogy ne legyen olyan macerás edzés közben pakolászni)
  • két jógamatracot beszerezni és egymásra pakolni őket

Én a legutóbbi verziót használom, leginkább megszokásból, mivel amikor elkezdtem edzőként dolgozni, egy olyan teremben kezdtem el órákat tartani, ahol nem voltak matracok, ezért akciósan vettem 16 matracot és hát azóta ezeket használom. Nálam bevált ez a módszer, mert elég puha a duplázással, de nem csúszik egyáltalán. Jól tapad a parkettán is és a két matrac sem csúszik el egymáson. Mindegy, hogy Pilates van vagy erősítés, ez a verzió tökéletesen működik.

Ebben a videóban is látszik, hogy alul van egy kék matrac, felül pedig a zöld. 

Kommentben írtatok mindenféle új matracról, amiket sajnos nem ismerek. De bármit is vesztek, azt nézzétek meg vásárlás előtt, hogy milyen vastag a matrac, illetve nektek milyen vastagságra van igényetek (lehet, csak én vagyok Borsószemhercegkisasszony és érzek minden apróságot a földönfekvéstől), mennyire csúszós/tapadós anyagból készül, hogy tuti biztonságos legyen. És hát ne legyen nyúlásra hajlamos (szerintem ezt a legkönnyebb ellenőrizni, egy-egy mintadarab mindig ki van rakva és le lehet tesztelni). De ha a nyúlástól féltek, vegyetek jógamatracot, azzal tévedni nem lehet!

Nektek milyen matracotok van otthon és mi alapján döntöttetek mellette?

Ha szeretnéd kipróbálni, hogy a te matracod ideális-e a Pilateshez, tornázz velem a PilaTest Klubban vagy csatlakozz a 4 hetes tematikus tréningek valamelyikéhez, hogy könnyedén letesztelhesd!

Szólj hozzá!