Barion Pixel
Photo by Szabolcs Toth on Unsplash

Miért nem lesz kockás hasad a Pilatestől, de azért hasznos, ha csinálod

A Pilatesről sokan úgy gondolják, hogy a hasizomerősítés egy speciális fajtája és az összes többi gyakorlat csak úgy véletlenül került bele a repertoárba. Igen, a Pilates kiváló hasizomerősítésre és a célja a törzsizmok megerősítése és jól használhatósága (azaz nem csak erősítjük, hanem megtanuljuk, hogyan kell jól használni az izmokat a hasprésen kívüli helyzetekben is) és igen, a core izmokat az összes gyakorlatnál be tudjuk kapcsolni. De még ez sem elég ahhoz, hogy lapos és kockás hasat varázsoljon a heti két Pilates.

Mitől lesz kockás a has?

 • attól, ha az izom vastag, hogy legyen „árnyéka” az izomnak és látszódjanak a kockák
 • eltűnik a zsírréteg, ami az izmot takarja

A hasizom leginkább akkor lesz vastag, ha sok vagy súllyal felturbózott hasizomösszehúzással járó gyakorlatokat végzünk ÉS mellé az étkezésre is nagyon odafigyelünk, azaz kap annyi fehérjét a szervezet, hogy tud belőle izmot építeni.

FONTOS! Nőknél sokszor (nem mindig, de sokszor) csak olyan alacsony testzsírszázalék mellett látszik a kockás has, ami felborítja a női ciklust, akár a menstruáció elmaradását is előidézheti.

És mitől lesz lapos a has?

 • olyan edzésektől, amik hozzájárulnak a testzsírszázalék csökkentéséhez, azaz magas kalóriafelhasználással járnak, a teljes testet átmozogatják (NEM csak kardió, hanem teljes testes izomerősítés, bónuszként jöhet a kardió is a kiegyensúlyozott edzés érdekében)
 • segítenek a célzott hasizom-erősítő gyakorlatok, amik hozzájárulnak a helyes testtartás eléréséhez (azaz nem vastagítják az izmokat, hanem végre ellátják az izmok támasztó funkciójukat és kevésbé „dülled” ki a has)
 • a helyes testtartástól – hiába lapos és zsírtalan a has, ha előre toljuk a medencét, optikailag nagynak fog tűnni a has
 • olyan étrendtől, ami hozzájárul a testzsírszázalék csökkentéséhez, mert hiába edzünk jól, ha több kalóriát viszünk be a szervezetbe, mint ami a fogyáshoz szükséges
 • testalkattól, genetikai hajlamtól, ilyen-olyan betegségektől – van, aki könnyen fogy, mások kevésbé. Van, aki a hasán raktároz, van, aki inkább csípőtájékon. Van olyan, akinek olyan betegsége vagy hormonális eltolódása van, ami miatt hajlamosabb a hasi részen raktározni (tudtad, hogy a stressztől kialakult magas kortizolszint is hajlamosít a hasi zsír raktározásához?)

Tehát a hasizmot laposítani elég összetett feladat. Van, akinek csak úgy megy, ha minden területen maximumot teljesít, de a szerencsésebbeknek itt-ott belefér némi kilengés.

Nade az én hozzáállásom az, hogy nem csak a szépségért érdemes edzeni. Miért is jó, ha erősítjük a hasizmokat? Ráadásul klasszikus Pilates gyakorlatokkal?

Miért jó a hasizom-erősítés Pilatesszel?

 • nem csak a felületes hasizmokat erősítjük, hanem a teljes core-t, azaz mély has- és hátizmokat, amik hozzájárulnak a helyes testtartás kialakításához (ez igaz egy csomó más mozgásra is, nem dicsekvős, „csak-itt-csak-most-csak-nálunk” bejegyzés ez, de ha ezt is tudja a Pilates, miért hallgatnám el?)
 • lassan, kontrolláltan végezzük a mozdulatokat, ezért segít megtanulni helyesen, lassan, nem a felgyorsult életünkben rossz szokásként felvett gyors légzéssel, kapkodva levegőt venni
 • sok gyakorlatnál használjuk a karokat is kiegészítésnek, így a vállakat is mobilizáljuk kicsit
 • nem csak hasprésekből állnak a gyakorlatok, hanem figyelünk a stabilizáló izmokra is (azaz sokszor van, hogy az a fő feladat egy gyakorlatnál, hogy mozdulatlan maradj a felsőtesttel a hasizom segítségével, miközben mindenféle kar- és lábmozdulatokat végzünk)
 • a Pilates gyakorlatok jól szintezhetőek, ezért mindegyiknek van teljesen kezdő, rávezető és haladó verziója is

Próbáld a Pilates ihlette hasizomerősítést!

                                     

Disclaimer: vannak Pilates gyakorlatok, amiket csak gépen szoktak végezni. Vannak a klasszikus matracos Pilatesgyakorlatok, amik az órák alapját képezik. És vannak a Pilates ihlette erősítő gyakorlatok, amik vegyítik az alakformáló- gerinctréning és Pilates órák kedvenc mozdulatait. A PilaTest klubban leginkább ezekből válogattam össze a kedvenceket.

“Miért nem lesz kockás hasad a Pilatestől, de azért hasznos, ha csinálod” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Szia!
  Számomra meglepő volt ez a szokatlan mozgásforma . Gyertyába ebben az évezredben meg se próbáltam feltolni magam, de meglepően jól ment. A sellő mozgásrol nem is beszélve. Ezt soha nem is próbáltam Nekem abszolút sikerélmeny volt a torna. Köszönöm szépen 💝

  Válasz
  • Próbáltam mindenfélét beletenni, a meglepetés erejével hatott akkor 🙂 Az végére szerettem volna egy kicsit lájtosabbat levezetésnek és bevillant, hogy ezt a videót szeretik a lányok a klubban, úgyhogy esélyes, hogy másnak is tetszeni fog 🙂

   Válasz

Szólj hozzá!

Örülök, hogy újra itt vagy!