Barion Pixel

Szülés után azonnal kockás hasra vágysz? Ne hozzám gyere!

Ha a szülés után az az elsődleges célod, hogy kockás hasad legyen, nem én vagyok a te edződ.

Ha szülés után az a legfontosabb, hogy sürgősen megszabadulj a feleslegtől (vagy legalábbis amit te annak érzel), nem én vagyok a te edződ.

Ha szülés után azonnal visszatérnél mindenhez, amit a várandósság előtt csináltál, mert “előtte is ment, miért változna bármi is?”, megintcsak nem én vagyok a te edződ. 

Nem én vagyok a te edződ, mert én csak egy naiv lány vagyok, aki hisz abban, hogy a hasizom funkciójának visszaszerzése ezerszer fontosabb, mint a kinézet. Sokkal fontosabb, hogy a hasizmok el tudják látni támasztó funkciójukat, a szerveidet a helyén tartsák, megtámogassák a gerincedet, a medencefenék izomzatával szorosan együttműködve megkíméljenek az inkontinenciától, vagy csak hogy biztonságosan, helyes kivitelezéssel tud végezni a gyakorlatokat.

A hasizomnak jóval fontosabb szerepe van a szépségnél. Ha a hasizmod rendben, nem hárul extra terhelés a medencefenék izomzatára, így kíméled a gátizmokat, hamarabb regenerálódnak. Ha a hasizmod rendben, a hátizmoknak nem kell átvenniük senki támasztó feladatát, hiszen, a gerinced az ideális támasztást megkapja minden oldalról, segít a medencédet a helyén tartani, ami kemény munka, hiszen a várandósság alatt a megváltozott súlypont miatt a medence állása is megváltozhatott. De az tuti, hogy a hátizmokat megterhelte ez az időszak. A hasizom az, ami segít a regenerálódásban.

A funkció helyreállítása fontosabb kell, hogy legyen annál, ki hogyan néz ki.

Nem, ezzel nem azt mondom, hogy nem kell foglalkozni a kinézettel, az ésszerű edzéssel és megfontolt étrendi módosításokkal, de ne az legyen az elsődleges, hogy kockás legyen a hasad, izmos a feneked, még ha ehhez nagy súlyokkal is kell guggolni és gyötörni a hasizmodat (ami különösen veszélyes, ha szétnyílt hasizmod van) és a gátizmokat. Nem az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban elillanjon a vadiúj zsírpárna (mintha hajlamos lenne csak úgy elillanni :P), hogy aztán maga után hagyjon mindenféle kellemetlen tünetet.

Nem, én nem vagyok hajlandó feláldozni az egészséget csak azért, mert egy szuperintenzív edzést szeretnél, hogy minél hamarabb baba előtti állapotba kerülj. Ez nem az az időszak. Figyelembe kell venni a változásokat, amiken átmentél. Lettek új gyenge pontjaid, amik csak gyengülni fognak, ha most nem szentelsz nekik extra figyelmet, ha viszont ezt megkapják, meghálálják és jobb állapotba is kerülhetnek, mint a várandósság előtt voltak (LoveYourBelly-n nem egy lány volt, aki mondta, hogy “lánykorában” sosem volt ilyen izmos hasa, nem gondolta volna, hogy pont 1-2 gyerek után éri majd el a csúcsot).

Nem azt mondom, hogy nem kell edzeni, csak azt, hogy ésszel kell edzeni. Figyelembe venni a változásokat, amiken a tested átment és így edzeni hangsúlyozottabban egyik részre, kíméletesebben a másikra.

Olyan edzés kell, ami:

  • kihívást jelent, de nem érzed azt, hogy belehaltál (jó, mondjuk szüléstől függetlenül ez az elvem, nem kell skarlátszínű arcbőrig edzeni)
  • ami után jobban érzed magad, mint előtte
  • ami erőt ad, felélénkít, nem pedig kimerültnek érzed magad utána (nem is lenne nagyon lehetőséged pihengetni egy edzés után, mert loholni kell a gyerek és a tennivalók után, nem?)
  • nem a kockás has eléréséhez szükséges gyakorlatokat tartalmazza, hanem olyan hasizom-erősítő mozdulatokat, amik a mélyizmokra hatnak és segítenek regenerálni azokat – ha “csak” megnyúlt a hasizom, segít helyrehozni, ha szétnyílt hasizmodvan, segít összezárni a rést
  • ugrálások nélkül emeli meg a pulzust, hogy kíméld a gátizmokat (és nem az egekbe emeli a pulzust, hanem “csak” addig, amennyi szükséges az egészséges fejlődéshez)
  • nagy súlyok nélkül erősíti az izmokat (a nem megfelelő, nagy súllyal végzett gyakorlatok a gátizom és a hasizom regenerálódását is hátráltatják)
  • nem újabb stresszforrásként éli meg a szervezet, hanem boldogságot hoz, megnyugtat, örömödet leled benne

A szülés utáni torna nem arról kell, hogy szóljon, hogy minél hamarabb visszakapd a szuperlapos hasadat, hanem az kell, hogy legyen a célja, hogy egészségesebb legyél, kikapcsolódj, erősödj, hasznos legyen a testednek és lelkednek.

Várandósság után a hasizom és gátizom funkciójának visszanyerése ezerszer fontosabb, mint hogy pikk-pakk visszaszerezd a baba előtti formádat. Vagy annál is jobbat. Hosszú távon az a kifizetődőbb, ha rendbe hozod az izmokat és utána hatékonyabban tudod végezni az edzéseket. Jobb pár hétig, hónapig finomabban edzeni és utána megszabadulni az extráktól, mint azonnal belevágni a kíméletlen, brutális edzésekbe, de még évekkel később is küzdeni az inkontinenciával vagy szétnyílt hasizom miatt “kibuggyanó” hassal, hiába nincs már rajta semmi zsír.

Az egészség az első, a kinézet a második*.

Eddz ésszel, finoman indulva és nem rögtön a kockás hasat becélozva! Találd meg az örömöt az edzésben, élvezd ki a perceket, ami egy kis én-idő lehet, amit saját magadért tehetsz. Az edzés legyen jó a testednek és lelkednek is!

Szeretnél többet megtudni a szülés utáni időszak regenerációjáról? Iratkozz fel mini e-mailsorozatomra, amiben megtudhatsz mindent, amire figyelned kell! Plusz bónusz videót kapsz azonnal, ami garantáltan szétnyílt-hasizom-kompatibilis gyakorlatokat tartalmaz csak!

*azért nem tagadom, a hasizom és a medencefenék regenerálása általában olyan mellékhatásokkal jár, amit vizuális élményként is szeretni szoktak a lányok.

Szólj hozzá!

Örülök, hogy újra itt vagy!