Barion Pixel

Mi kell ahhoz, hogy elkezdhesd a Pilatest?

Azt hiszem, azért (is) szeretem a Pilatest, mert szinte alig kell valami ahhoz, hogy elkezdhesd. Persze lehet cifrázni, lehet drága eszközöket beszerezni, de az elinduláshoz igazából nincs túl sok mindenre szükség!

Az első pár alkalomra nem is kell más, mint:
✔️ matrac (vagy puha szőnyeg törülközővel letakarva)
✔️ kényelmes ruha (khm, vagy pizsama – khm, “egy barátomtól” tudom, hogy pizsamában is lehet tornázni)
✔️ 15 perc

És ennyi! Najó, némi extra is jöhet:
✔️ Pilatesvideó Noémivel

Tehát minimális anyagi vagy időbeli befektetéssel belevághatsz, ami jó.

Ha szeretnél továbblépni, az sem feltétlenül kerül nagyon sok pénzbe. A Pilatesben az a jó, hogy a gyakorlatok nagyon jól szintezhetőek, azaz egy gyakorlatnak van többféle nehézségű variációja, azaz még itt sem feltétlenül kell pénzt költened arra, hogy nehezítsd a feladatokat, ahogy erősödsz.

Az én ajánlásom az, hogy amikor már kiderítetted, hogy igen, a Pilates az, amit szeretnél tornázni és jó lenne kimaxolni és tökéletesíteni minden gyakorlatot, akkor érdemes 1-2 magánórát venni Pilates oktatóktól. Ez segíthet abban, hogy a kezdő gyakorlatok kivitelezését tökéletesítsd és utána hatékonyabban tudj edzeni, formálódni és derékfájdalmat megelőzni, esetleg enyhíteni, ha már kialakult.

Még mindig nem kellett semmilyen extra eszközt venned. A Pilatesben nagyon sokáig lehet fokozatosan nehezedő gyakorlatokkal edzeni anélkül, hogy bármilyen speciális eszközt kellene vásárolnod.

Ha tovább szeretnél lépni, ezekkel érdemes kezdeni:

  • kézisúlyzó: 1-2 kilós súlyzókkal kezdj, mivel a Pilates gyakorlatokat lassan, légzéssel összehangoltan végezzük, ezért nagyon sokáig elég lesz ilyen kis súlyokkal is dolgozni
  • hosszú gumiszalag: ebből érdemes 2 különböző erősségűt beszerezni, mert más lesz ideális az alsótest és más a felsőtest gyakorlatoknál – az én kedvenceim az időszakos Aldi/Lidl akciókban kapható gumiszalagok, 2-4 db általában 2000ft alatt van
  • mini band: ez az a kör alakú gumiszalag, amit a combra vagy bokára lehet tenni egyes gyakorlatoknál – akár guggolásnál vagy térdelőtámaszban lábemeléseknél is – nehezítésképpen. Az Aldi/Lidl akciós szalagok általában egy csomagban tartalmaznak 2 gumiszalagot és 2 mini bandet, szerintem ennél jobb vétel nem nagyon akad jelenleg.

Ezeket az eszközöket azért szeretem használni, mert nem csak a Pilates órákon lehet őket bevetni, hanem bármilyen erősítő edzésnél is.

Ha ezekkel már megbarátkoztál, bővítheted a kínálatot még pár eszközzel:

  • kis labda: kb. 20-25 centi átmérűjú kis labda, amit használhatsz teljesen felfújva is vagy csak 70-80%-osra felfújt állapotban egyensúlyozó gyakorlatokhoz is
  • nagy labda: magasságtól függően 65-80cm átmérőjű labda, amivel bizonyos gyakorlatokat könnyíteni (ebből kevesebb akad), más gyakorlatokat pedig nehezíteni lehet
  • Pilates gyűrű: kifejezetten Pilates gyakorlatokhoz használható eszköz, így kevésbé univerzális

A felsorolt eszközök tényleg csak arra valók, hogy színesítsék az edzést, de egy szál matraccal is el lehet kezdeni az edzést. Ráadásul hónapokig akad olyan feladat, amit mindenféle extra nélkül is lehet végezni úgy, hogy folyamatosan kihívást találsz a gyakorlatokban.

Szólj hozzá!

Örülök, hogy újra itt vagy!