Barion Pixel
Pilates mindenkinek

Kinek való a Pilates?

Az első, reflexből adott válaszom erre mindig az, hogy mindenkinek. Aztán veszem a levegőt és folytatom is, hogy „DE…”. Tehát elméletileg mindenkinek jó, de közben sokaknak mégsem, de nem azért, mert a gyakorlatok nekik károsak vagy haszontalanok, hanem azért, mert az, hogy egy mozgásforma kinek lesz igazán jó, nem csak attól függ, hogy fizikailag a testére milyen hatással van a mozgásforma, hanem van egy csomó szubjektív tényező is. Például, hogy élvezze az adott mozgásformát – és azt, hogy mi tetszik, mi nem, már a „kinek a pap, kinek a papné” mondásból is tudjuk. Van, aki jobban szeret pörgős edzést végezni, amikor a hangos zene mellett kitombolhatja magát. Más a kinti sportokat szereti, míg akad, aki csak a csapatjátékokban tud teljesen kikapcsolódni. Nos, nekik nem biztos, hogy a Pilates lesz A Tökéletes Mozgásforma, attól függetlenül, hogy a testükre jó hatással lenne.

Azt tartom fontosnak, hogy mindenki keressen magának olyan mozgásformát, ami nem csak hasznos, hanem legalább egy picit is élvezetes. Ez lehet a Pilates is. Nekem például fontos, hogy egy mozgásforma ugrálásmentes legyen és ne legyen túl sok túl gyors mozdulat benne (OMG, meg koreográfia! csak az ne legyen benne!), mert alapból kapkodásra vagyok hajlamos, ezért jó, ha van napi 30+ perc, ami segít visszarángatni egy kicsit a normál tempóba.

Nade nézzük csak, a szubjektív szempontokon túl, milyen objektív lista akad, akinek jó lehet a Pilates:

  • kezdőknek

A Pilates jó választás azoknak, akik több hónap vagy akár több év kihagyás után most kezdenének bele a mozgásba. Minden gyakorlat low-impact, azaz becsapódás nélküli, ugrálásmentes, ezért nem kell attól félni, hogy azonnal az egekbe emelkedik a pulzus már a bemelegítés idején. Ráadásul az összes gyakorlatnak van nagyon kezdő és nagyon haladó verziója is (és persze ezek közötti átmenet is akad bőven). Extrán hasznos, hogy a Pilates alapja a helyes testtartás kialakítása, illetve a fókuszált mozdulatokkal való edzés, ami később abban is segíthet, hogy más edzéseken tökéletesebben, helyes kivitelezéssel végezhesd a gyakorlatokat. Azaz a Pilates nem csak most hasznos neked, hanem a jövőben is sokat tudsz hasznosítani belőle más mozgásformát végezve is.

  • ülőmunkát végzőknek

Ha sokat ülünk, bizonyos izmok kevesebbet dolgoznak, mint amire eredetileg lettek tervezve, így nem kapnak elég terhelést és elgyengülnek. Míg mások a rossz testtartástól elgyengülnek. A vállak, a csípő, sokszor a csukló is megsínyli a sok ücsörgést, bármennyire is próbálunk odafigyelni a helyes ülésmódra. Nem mozgunk eleget, nem termelődik eléggé az ízületi folyadék, ezért itt-ott fájdalom jelenhet meg, illetve beszűkülhet a mozgástartomány. Ráadásul a gépnél ülve sokszor repetitív mozgást végzünk (például egérnyomkodásnál), ami szintén hátrányos, ráadásul aszimmetrikus terhelést kap a test. A Pilatesen ezeket a területeket próbáljuk meg átmozgatni óvatosan és próbáljuk meg növelni a mozgástartományt.

Ráadásul a Pilatesen nagy hangsúlyt kap a légzés, ami fontos amiatt is, mert sokszor görnyedten ülünk a nap végére, előre esnek a vállak és így észrevétlenül is egyre kisebb levegőt veszünk. Pilatesen egyrészt minden mozdulat légzéssel összehangoltan történik, másrészt minden órán akad olyan gyakorlat, ami a mellkast nyitja és segít a helyes testtartásra és a helyes légzésre visszaszokásban.

  • 50+osoknak vagy úgy egyáltalán, a klimaxon túl

A klimax után nő a csontritkulás esélye és kiemelten fontos, hogy megpróbáljuk lassítani ezt a folyamatot és ennek egy része a testmozgás. A Pilates ízületkímélő módon tudja az egész testet erősíteni, ráadásul teszi ezt gátizombarát módon, így késleltetve az időskori inkontinencia kialakulásának esélyét is. A megelőzésen a hangsúly, hogy még jó közérzetet megőrizve készülhessünk az időskorra – ha okosan, az egészséges életmódra fókuszálva töltjük a napokat, még jó pár kellemes évtizedünk lehet.

50+os tanítványaimtól loptam a kifejezést, hogy a Pilates tulajdonképpen gyengéd alakformálás, mivel ugyanúgy át tudja mozgatni a testüket, mint egy a-hátam-közepére-sem-kívánom-már-az-izzasztó-edzést-munka-után óra, de kíméletesen teszi azt, gerinckényeztető gyakorlatokkal megspékelve.

  • fiatal felnőtteknek

A Pilatesben az a jó, hogy tökéletesen szintezhetőek a gyakorlatok, azaz egy-egy mozdulatnak van teljesen kezdő és szuperhaladó verziója is, így pedig élvezheti a tornát a vizsgaidőszakban megfáradt egyetemista és az életerős, lelkes, felpörgött fiatal is. A Pilatest a fiatalabb korosztály leginkább keresztedzésként használja, tökéletes kiegészítése lehet mondjuk a futásnak vagy bármilyen asszimetrikusan erősítő sportnak.

  • kismamáknak

Ugyan nem mondható, hogy minden módosítás nélkül tökéletes az összes Pilates gyakorlat kismamáknak, de nagyon könnyen módosíthatóak a gyakorlatok, mivel a módszer eleve ugrálásmentes, gerincbarát és gátizomkímélő gyakorlatokból áll, így például nem tartalmazza a tipikusan kerülendő gyakorlatokat (pl.: nagy becsapótással járó gyakorolatok, hirtelen irányváltással járó mozdulatok, jelentős pulzusemelkedés, elesésveszély, stb.). Ráadásul a Pilates valójában core tréning, így a várandósság idején szükséges izmokat meg lehet erősíteni úgy is, ha kihagyjuk a célirányos hasizomerősítő gyakorlatokat.

  • szülés utáni időszakban

Ebben az időszakban három területnek kell nagy figyelmet szentelni: hasizom, gátizom és gerinc. A Pilates fő célja eredetileg a rehabilitáció volt, ezért hatalmas eszköztárral rendelkezik, hogyan lehet egy-egy gyakorlatot az adott ember edzettségi és egészségi állapotához igazítani. Itt sem lehet az összes gyakorlatot módosítás nélkül végezni, de nagyon sok olyan gyakorlat van, amit biztonsággal lehet végezni. A gátizom és a hasizom regenerációjánál fontos szerepe van a megfelelő légzésnek és a helyes testtartásnak és ez a kettő a Pilates alapja, így már bemelegítésnél ráhangolódhat mindenki arra, mire is kell figyelni. A lassabb, kevésbé intenzív edzések az ideálisak ebben az időszakban, amikor az extra feladatoktól és alváshiánytól kimerültebbek vagyunk – a hirtelen, intenzív edzés csak negatív stressz lenne a szervezetnek, ezért tökéletes, hogy gyengéd, fokozatosan nehezedő edzésekkel is belevághatunk a mozgásba!

Lehet, hogy egy kicsit elfogult vagyok a Pilatesszel kapcsolatban, de ha a tényeket nézzük, be kell látnunk, hogy nagyon sok embernek jó lehet és könnyen személyre szabható. Ha kedveled a koncentrálós, agyat kikacsolós mozgásokat (mert amikor arra kell figyelni, hogy mikor hogyan veszel levegőt és ezt milyen mozdulattal kíséred, tuti nem lesz időd azon kattogni, mit is kell ma még csinálni), akkor érdemes kipróbálni a Pilatest, akárhány éves is vagy. Ha fiatal vagy és sokat ülsz vagy sokat görnyedsz lehetetlen pozíciókban tanulás közben, a gerinced szeretni fogja a Pilatest. Ha elmúlt már az az időszak, amikor üdén-frissen kipihenten ébredtél és elgémberedett, bemelegítendő izmokkal ébredsz, jó lehet a Pilates, ahol ugrálásmentesen, ízület- és gátizomkímélő módon formálhatod az alakod. A core tréning hatása miatt szuper torna lehet kismamáknak a szülésre felkészülésnek, de utána az izmok felébresztgetésében is.

Ha úgy gondolod, adnál egy esélyt a Pilatesnek, próbáld ki a Noémi féle tornákat, ahol a Pilatest és a gerinctréninget ötvözöm mindenféle alakformáló-erősítő gyakorlattal!

Szólj hozzá!